Groen update: juni 2022

Jeannette met pensioen

Afgelopen week was het dan echt zover… Jeannette is met pensioen šŸ™
Wat heeft ze veel betekend voor Het Volle Leven, de kinderen en de ouders! Ze stond aan de wieg van de dierenwei, de schooltuin en altijd in de weer om kinderen het moois van de natuur mee te geven. Duizenden kinderen hebben haar leren kennen de afgelopen 25 jaar en minstens zoveel verhalen en ervaringen gaan er in het rond.

De afgelopen twee jaar heb ik wekelijks met Jeannette mogen werken, en wat hebben we veel gelachen en aangepakt op het schoolplein. Ze heeft beloofd om in het voorjaar ook als vrijwilliger te komen helpen. We kijken er naar uit! Dank lieve Jeannette!!

Nieuwe aanwinst

We zijn heel blij met onze nieuwe conciĆ«rge Robert! Waar moet je beginnen op z’n grote school met zoveel groen, zoveel klussen en zoveel dingen te doen? Met de mesthoop natuurlijk!

Afgelopen dinsdag zijn we heerlijk bezig geweest om de composthoop van de schooltuin te verplaatsen naar een plek achter de school. Het stro van de dierenwei mogen we van de gemeente niet meer storten op de composthoop van de schooltuin, daarom hebben we een eigen plek gemaakt. We hebben 3 afscheidingen gemaakt, waar het vieze stro uit de dierenhokken langzaam verandert in voedzame mest voor de planten en bomen.

Jarige bokken

Onze twee bokken Piet en Gijs werden 11 jaar geleden geboren in de geitenstal van het oude schoolgebouw. Eerst beviel dwerggeit Betsie na vijf maanden zwangerschap op 20 mei 2011 van Piet, de zwart-witte bok met de vriendelijke ogen. Vier dagen later kwam Gijs Eigenwijs ter wereld, de naam zegt genoeg! En zijn moeder, dwerggeit Doortje, is de zus van Betsie.

Piet en Gijs zijn dus neven van elkaar. Vaak vragen kinderen waarom Piet en Gijs zo groot zijn en de mamma’s zo klein. Tja, dat is een apart verhaal. Omdat Piet en Gijs alsmaar groter werden en helemaal geen dwerggeitjes bleken te zijn maar Hollandse melkgeiten(!) begreep juf Jeannette dat de vader van Piet en Gijs ook een Hollandse melkgeit moet zijn geweestā€¦

Een vergissing in de paartijd op de boerderij waar ze vandaan kwamen. De boer die de geitjes indertijd aan juf Jeannette verkocht had niks gezegd, maar vermoedelijk wist ie heus wel wat er gebeurd was! Maar dat neemt niet weg dat we elke dag dolblij zijn met onze twee grote bokken!

Schooltuin lessen

De schooltuin lessen zijn weer begonnen. Juf Andrea gaat vanaf deze maand de tuinles geven aan de groepen 4.

Bomen

Het heeft even geduurd, maar ze hangen! De mooie bordjes die moeder Marieke heeft gemaakt. Echt kunstwerkjes! Nu kunnen de kinderen (en ouders) leren welke bomen er op het schoolplein staan.

Helaas hebben we ook wat minder leuk bomen nieuws. Er staat 3 iepen op het plein die gekapt moeten worden. Dit ivm de iepziekte die zeer besmettelijk is voor andere iepen (niet voor mens en dier). Gelukkig hebben we afgelopen week 10 nieuwe bomen besteld die de gemeente gratis weggeeft, dus hopelijk zal het weinig impact hebben op het groene uitzicht.

Zand

Afgelopen paar jaar is er veel zand weggespoeld bovenaan het schoolplein en rond de waterpomp. We dachten met 8 kuub zand (8000L) een hoop op te vullen… maar dat bleek veel te weinig. Ook de levering was niet op de meest handige plek, waardoor we met een aantal hulpouders alles naar boven moesten scheppen. Volgende lading zal hopelijk bovenaan geleverd worden. We sturen een bericht als we weer ouders nodig hebben om het zand te verdelen.

De kas

Vader Chris is hard bezig geweest om de kas aan te pakken. Alle rommel eruit en het groen erin. Top werk!

Hulpouders gezocht

Bijna elke dinsdagochtend zijn de vaders Rob en Niels aanwezig om klussen op te pakken. Heb je tijd en zin om ook even de handjes uit de mouwen te steken en de computer te laten staan? Dan zien we je graag! We hebben genoeg leuke klussen. De zon schijnt overigens altijd dinsdag! šŸ˜‰

Ook zijn er dit jaar nieuwe dierenverzorgers voor de vakantie nodig. Ben jij deze zomervakantie veel thuis en woon je in de buurt? Meld je aan bij juf Andrea!

Bedankt!

Zonder hulp van ouders gaat het niet lukken op zo’n grote mooie groene school.
Namens de Groenraad speciale dank aan de ouders/opa/oma die regelmatig hebben geholpen afgelopen jaar: Rob, Paul, Chris, Barbara, Thijs, Marieke, Rob 2, Niels, Margot, Erny, Marjet, Babette, Lis, Kim, Kirsten, Annemieke en Helen!